Om mig

Mitt foto
Vi adopterar Elsa. Vi är i Taiwan och väntar på att papper ska bli klara, medan vi lär känna Elsa. Och hon oss.

onsdag 24 juni 2020

Olika

A. och Dong-Mei går på simskola. A. kan simma riktigt bra, men vi tänkte att hon kunde gå en sommar till, när vi ändå måste ta Dong-Mei till bassängen varje dag.

De tar sig an uppgiften på mycket olika sätt. När A:s grupp får en instruktion väntar A. tills de andra har hoppat i eller sprungit sitt varv på bassängkanten för att hålla värmen. Hon tränger sig inte först. Det har inte alls att göra med att hon inte kan, och inte med att hon tror att hon inte kan. Tror jag. Hoppas jag. Hon är bara inte typen som trycker sig först. Och pratar inte i onödan heller. Det är lite olyckligt, för ingen ser någonsin det hon kan. Men nåja. Hon kan ju.

(Men hennes skola de senaste åren har verkligen lärt henne att det är skillnad på tjejer och killar. Killar kan, tjejer är som bäst om de inte visar vad de kan. Ingen skugga må falla över hennes lärare, de har kämpat som små slavar och varit så himla bra, men något är det med kulturen på den här skolan som gör att killarna dönar fotbollar in i galler och tjejerna skuttar runt med små pipiga skrik och skryter om vem som är kär i dem. Huvva. Eller mer fyfaansjävlar, faktiskt)

Dong-Mei har en annan strategi. När simlärarna säger att barnen ska hoppa i, då är Dong-Mei den som är först i vattnet. Med ett förtjust och högljutt vrål. Johoo! Vatten är kul!

D. hade ytterligare en strategi på sin tid. Han gjorde allt enligt instruktion, samlat, effektivt och tyst. Orädd, inte det minsta skrytsam. Ändå visste alla att han kunde. Han behövde aldrig visa eller bevisa det. Oklart hur det funkade.

Man tror ju att man skulle skaffa sig lite rutin på att vara förälder om man har flera barn. Men så funkar det inte, för det är ju nya barn hela tiden. När jag säger det här brukar folk påpeka att deras barn som är "riktiga syskon" också är väldigt olika. Det tror jag säkert. Jag har aldrig tänkt att de är olika för att de inte är "riktiga syskon". Det är riktiga människor, som är olika, för det är riktiga människor.

Men man har ändå svårt att hänga med i vilken typ av föräldraskap som varje barn behöver. Det blir kanske inte rätt hela tiden heller. Men de har i alla fall gått i simskola alla tre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar