Om mig

Mitt foto
Vi adopterar Elsa. Vi är i Taiwan och väntar på att papper ska bli klara, medan vi lär känna Elsa. Och hon oss.

söndag 19 november 2017

Adoption på Svensktoppen

Till frukosten denna söndag bjöd maken på hits från förr (olyckligtvis) på Spotify. En av hitsen var det gamla dansbandet Schytts "En spännande dag för Josefine" från 1974.

I denna dansbandsdänga med skillingtrycksdramaturgi får vi följa Josefines första dag i skolan. Hon är mycket förväntansfull. Det ska bli spännande. Men sen visar det sig att alla barnen ringar in henne och stirrar på henne, för hon har svart hår. Det framkommer att hon är född i en annat land och hennes hud är "tillfälligtvis en annan".

Här har vi adoptionshistoria. På 70-talet var det lite proggigt och därför kreddigt att adoptera barn. En solidarisk handling med tredje världen. Schytts verkar ha haft lite proggiga, eller i alla fall folkliga, ambitioner. De skrev hyllningslåtar till det socialistiska (eller på sent sjuttiotal närmast kommunistiska) IFK Göteborg. Trots det mindre proggiga dansbandsformatet.

Adoption var bra 1974. Men det var synd om Josefine. Inte för att hon såg annorlunda ut, för det var bara en tillfällighet, inte för att hon var offer för transnationella adoption, utan för att de andra barnen var trångsynta.

Trångsynthet av olika slag är fortfarande ett problem, faktiskt. Men jag förväntar mig knappast att höra om det på Svensktoppen.

Fast det vore kanske bra?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar